19 iulie 2011

Jennifer Lopez sau cum nu poţi ignora mediocritatea

Sînt cîteva lucruri care mă intrigă la Jennifer Lopez. Nu e o cîntăreaţă prea grozavă şi totuşi continuă să cînte; nu e o actriţă strălucită şi totuşi continuă să facă filme şi să aibă succes. Şi viitura succesului ei cară cu sine actori de calibru, precum Jack Nicholson, cu care Jennifer a jucat (binişor) în Blood and Wine; George Clooney (pe care l-a avut partener în Out of Sight), Ralph Fiennes (Maid in Manhattan) sau Richard Gere (care i-a dat replica în Shall We Dance). Hai să zicem (deşi nu e neapărat adevărat) că Fiennes şi Gere aveau nevoie de o resuscitare a carierei în momentul în care au făcut chiflele respective. Dar cum rămîne cu Nicholson şi Clooney? Cum rămîne cu Soderbergh, care a distribuit-o în rol principal în Out of Sight (el fiind  singurul regizor care a reuşit s-o facă pe Jennifer să demonstreze că poate fi actriţă)?

Nu mi-am propus neapărat s-o urmăresc pe J Lo, dar ea, ca şi Madonna, e genul care-ţi sare mereu în ochi (sau în urechi). Dacă închizi televizorul, o auzi la radio. Aşa că, vrînd-nevrînd, am văzut cam prea multe dintre filmele lui Jennifer, care, de la Out of Sight încoace, pare să fi găsit reţeta pentru chifla perfectă. Dacă Madonnei pare să-i fie greu să-şi găsească un partener pentru filmele pe care vrea să le înscrie în competiţie la Zmeura de Aur, J Lo nu pare să aibă această problemă. Cade mereu în picioare şi are mereu un Back up Plan, chiar şi cînd e vorba de viaţa personală. Şi, dacă ar fi să dăm crezare zvonurilor că va primi un onorariu de un milion de dolari ca să cînte la o nuntă în Ucraina, se pare că Enough is... never enough.
Am vorbit mult despre Out of Sight şi o să mai vorbim un pic: întîmplarea face ca personajul lui Jen, detectiva Karen Sisco, să fi devenit ulterior personajul central al serialului de televiziune cu acelaşi nume; Jen n-a jucat în serial, ratînd ocazia de a lucra cu Kathryn Bigelow (prima regizoare care a luat Oscar şi fosta soţie a lui James Cameron), care a regizat unul dintre episoade.
Incă un personaj din Out of Sight şi-a prelungit existenţa într-un alt film: este vorba despre detectivul FBI Ray Nicolette, interpretat de Michael Keaton, care apare (în aceeaşi interpretare) şi în Jackie Brown al lui Tarantino (ambele filme avînd la bază romanele lui Elmore Leonard).
Jennifer Lopez a produs şapte albume, dar nu există pe ele vreo melodie pe care eu unul s-o fi reţinut (toate hiturile ei au fost succese trecătoare), după cum nu am remarcat nici prestaţia Madonnei în vreunul dintre filmele în care joacă (nici măcar în Evita). Însă în film Jennifer a reuşit mai mult decît Madonna. Nu a realizat vreo performanţă actoricească remarcabilă, dar succesul mediocrităţii ei este atît de strălucitor încît uneori îi orbeşte pe oamenii respectabili din branşă. Si poate că acest fapt simplu este suficient pentru a fi remarcabil.



Out Of Sight: Tatal lui Jennifer (Dennis Farina) il intreaba pe agentul FBI Ray Nicolette (Michael Keaton) care poarta un tricou pe care scrie FBI: "Do you ever wear one that says Undercover?


Pam Grier si Michael Keaton (in rolul aceluiasi agent FBI Ray Nicolette) in Jackie Brown.

Niciun comentariu: