27 mai 2011

Weekend in Bratislava

Fosta capitala a Regatului Ungar, situata la 80 km (pe autostrada) de Viena, Bratislava e o destinatie excelenta pentru un weekend pe care vrei sa-l petreci intr-un oras care seamana cu Sighisoara, a carui populatie (430.000 locuitori) se apropie numeric de aceea a cartierului bucurestean Militari, dar care foloseste moneda euro de citiva ani buni. De dragul textului, sa spunem ca, daca traversezi Dunarea, trecind din orasul nou in cel vechi, e ca si cum ai trece din Militari in Sighisoara. Sau din Buda in Pesta.

Slovacia a supravietuit Divortului de catifea din 1993, cind s-a separat de sora mai mare si mai bogata, Cehia, si, in anii din urma, pare sa fi depasit momentul dureros. Azi, blocurile lor comuniste sint mai vesel colorate decit ale noastre (ori au terminat de mult reabilitarea, ori le-au facut cum trebuie de la inceput), iar trecutul este cinstit cum se cuvine: orasul vechi pare foarte nou, curat si proaspat, parca chiar exagereaza un pic...
In orice caz, slovacii stiu sa-si exploateze trecutul in scopuri turistice (lanturile hoteliere Carlton si Kempinski sint prezente aici, spre deosebire de Bucuresti), iar de vizitatori se pare ca nu duc lipsa, nici in extra-sezon. Dar nu va mai tin de vorba, chiar daca mai sint lucruri de spus, cine mai sta sa le citeasca, vine weekendul!
Plimbare placuta pe aleile pietruite ale Bratislavei!



Pietonal pe malul Dunarii

Intrarea in Castelul Bratislava


Hotelul Carlton, Bratislava














Primaria





Podul Novy Most, cu restaurantul in forma de OZN








Teatrul National din Bratislava










3 comentarii:

otilia mihailov-dumitrescu spunea...

Multumesc pentru excursia in Bratislava! Chiar aveam chef de un city break. :-)

Anonim spunea...

sa-ti fie de bine dragule!
Ma bucur ca m-ai pastrat in lista de "distributie". Sper sa tii stacheta sus asa cum ai facut pana acum...

Luli spunea...

Individul ras din poza #12 seamana cu mine, dar n-am ajuns inca in Bratislava. Sa nu-mi spui ca tu ai fost imortalizat acolo - ca tot veni vorba de sinucideri.