17 mai 2011

FMI-ul si femeile

Ceva in toata aceasta poveste cu Dominique Strauss-Kahn ma face sa fiu circumspect. Cind vine vorba de FMI, nimic nu e ce pare a fi. Cei care sint atenti la semnalele fine care razbesc rar si discret in presa stiu ca FMI-ul nu e salvatorul economiei mondiale, ci e mai degraba acea persoana binevoitoare care ajuta o batrina sa treaca strada desi venerabila doamna n-avea nici cea mai vaga intentie sa traverseze. Numele batrinei doamne poate fi Irlanda, Grecia sau Spania.

O carte pe care am citit-o cu rezerva cu care orice inocent priveste conspiratiile (Confesiunile unui asasin economic - John Perkins, editura Litera) descria amanuntit politicile FMI desfasurate sub aparenta de samaritean mondial. Pe scurt, procedura e cam asta: o tara subdezvoltata sau in curs de dezvoltare trebuie sa se dezvolte. Are nevoie de infrastructura: sosele, retea electrica, cai ferate, poduri, baraje etc si nu are bani pentru asta. FMI e nerabdator sa-i dea banii, uneori mult mai multi decit e nevoie, insa trebuie ca la conducerea respectivei tari sa fie cineva care sa vegheze la returnarea banilor sau la acordarea de contracte cu precadere catre companii americane.
In care dintre situatii sintem noi? Cel mai probabil in a doua. Si spun asta tinind cont de citeva chestiuni pe care le-am remarcat in treacat la televizor. Cind s-a semnat acordul cu Fondul, s-a convenit ca destinatia banilor sa fie proiectele de infrastructura, unul dintre marii posibili beneficiari fiind compania americana Bechtel. Insa banii s-au dus la pensii si salariile bugetarilor. Fondul a fost nemultumit si a incercat sa puna presiune pe guvern, cerind prin vocea d-lui Franks ca datoriile catre companiile farmaceutice sa fie achitate, altfel Romania nu vede urmatoarea transa. Nu stiu daca acest lucru s-a intimplat, dar treburile n-au mers prea grozav pentru Fond si companiile agreate, intrucit la un moment dat Bechtel a anuntat ca sisteaza lucrarile pe care le are in desfasurare in Romania si concediaza angajatii pe care ii are aici.
De cind finanteaza cu generozitate Romania, seful FMI trebuie ca a fost informat ca tara noastra este singurul loc din lume unde initialele institutiei pe care a condus-o pina deunazi inseamna nu doar bani, ci si femei. Fapt care i-o fi provocat omului o revelatie: satul de bani, a dat-o pe femei. Adevarul e ca sint citeva zile de cind ma crucesc de ce se intimpla la virful FMI. De data aceasta, realitatea de acolo intrece in penibil pitoreasca realitate romaneasca, ai carei politicieni or avea lipsuri majore, dar macar au atita trecere la femei incit, cind le vine pofta de amantlicuri, sa nu fie nevoiti sa recurga la violuri si sa izbuteasca sa se descurce cu promisiunile din platforma program: un mic, o bere, un ajutor la incalzire sau un bilet in primul rind la concertul de Craciun al lui Stefan Banica Jr.

Niciun comentariu: