26 septembrie 2007

Vremuri grele

Unul dintre actorii pe care îi admir foarte tare e Christian Bale. L-am remarcat încă de cînd era puşti şi a jucat în compania lui John Malkovich în Empire of the Sun (1987, regizat de Spielberg). Bale are un portofoliu impresionant, cu cîteva realizări notabile (vorbesc de ce am văzut eu) - Velvet Goldmine, Equilibrium, Shaft şi American Psycho. În ultimul, Bale este exemplar în pielea lui Patrick Bateman, un tînăr psihopat care torturează femei pe muzica celor de la Genesis. American Psycho este filmul care mi-a demonstrat că Chloe Sevigny poate fi actriţă, după cum Black and White a făcut acelaşi lucru în privinţa Claudiei Schiffer (am prins B&W pe HBO într-o noapte, nu l-am văzut de la început, dar cît am văzut m-a convins să dau oricînd banii pe un DVD original. Joacă Robert Downey Jr, Ben Stiller (excelenţi în roluri minore), Mike Tyson, Brooke Shields, Jared Leto şi nenumăraţi rapperi pe care fanii genului îi cunosc mai bine decît mine. Foarte tare scena în care blonda şi delicata Claudia şi-o trage în baie cu un negru mătăhălos).

Revenind la Bale, eu unul îl găsesc excelent în postura de bad guy. HBO difuzează luna asta Harsh Times, o poveste tragi-comică despre doi loseri care vor şi nu prea să facă ceva cu viaţa lor. Bale (care e şi producător executiv) îl interpretează pe Jim Davis, un veteran uşor psihopat care caută să se angajeze în poliţie. Prietenul lui, Mike Alonzo (Freddy Rodriguez, l-aţi văzut în serialul Six Feet Under), e cuplat cu Sylvia (Eva Longoria), care îi oferă casă şi masă, dar îl presează să-şi găsească o slujbă. Davis şi Alonzo bat Los Angeles-ul cît e ziua de lungă chipurile pentru a lăsa CV-uri la diverse firme, dar de fapt nu fac decît să intre în belele (beau în timp ce conduc, îi fură unui dealer stocul de marijuana, se bat cu boyfriend-ul fostei iubite a lui Davis etc etc). Între timp, ca să fie acoperit în faţa Sylviei, Alonzo îşi pune diverşi amici să sune acasă la el, să se dea drept reprezentanţi ai diverselor companii şi să-l invite la interviu. Faza ţine de cîteva ori, fata chiar crede că Alonzo are şanse să se angajeze undeva şi îl cinsteşte fericită cu bere.
Cu toate tîmpeniile pe care le fac, cei doi au noroc cu carul - Alonzo dă de un amigo la o firmă şi cu ajutorul lui reuşeşte să se angajeze; Davis, respins de poliţie, dar acceptat de FBI, urmează să plece în misiune în Columbia, nu înainte de a-şi aduce în SUA iubita din Mexic. Obişnuiţi să scape indiferent ce fac, cei doi nu ştiu unde să se opească şi excursia în Mexic se termină prost. Filmul e regizat de David Ayer (scenarist la Training Day şi The Fast and the Furious).

Niciun comentariu: